BigBand Krško



  • Trumpets: Antionio Geček, Damjan Škaler, Marjan Starc, Klemen Knez, Klemen Šterk
  • Saxophones: Bojan Zupančič, Domen Bohte, Robert Ceglar, Branko Žinko, Lenart Rožman, Aleš Suša, Lovro Ravbar, David Jukič, Tone Troha
  • Trombones: Marin Ferketin, Janez Hrastovšek, Aleksander Vaš, Jure Urek, Vid Žgajner, Žan Tkalec
  • Rhythm: Janez Gabrič - drums, Jure Lopatič - bass, Miha Koretič - guitar, Rok Lopatič and Dejan Jerončič - keyboards
  • Vocals: Tadeja Molan, Miha Nemanič, Jan Jenko, Mate Brodar
Big band Krško je začel delovati v letu 1978 kot sekcija Pihalnega orkestra Djuro Salaj Krško zaradi želje nekaj glasbenikov po igranju zabavne glasbe. Leta 1994, ko je vodenje zasedbe prevzel saksofonist Aleš Suša, ki ga vodi še danes, je Big Band Krško začel bolj redno delovati in je v repertoar vključil modernejše zvrsti bigbandovske glasbe. Članstvo se je postopoma razširilo na glasbenike iz vseh posavskih pihalnih orkestrov.

Temeljno zasedbo orkestra sestavljajo trobentači, saksofonisti, pozavnisti in ritem sekcija, po potrebi pa se jim pridružijo vokalisti. Njihov repertoar je raznolik in sega od swinga ter latinskoameriških ritmov do jazz-rocka. Zasedba šteje danes že 50 članov, med njimi pa je kar 12 glasbenikov, ki so znanje pridobivali na šolanju v avstrijskem Gradcu, na Nizozemskem in v ZDA. Med vidnejše evropske nepoklicne big band zasedbe se je orkester uvrstil lani, ko je njegov zadnji album Depeched pritegnil širšo mednarodno javnost in kritiko. Pred tem so leta 2007 posneli še album Crossroads.

Njihova koncertna dejavnost poteka po Sloveniji in tudi v tujini. Vrhunec je orkester dosegel lani z nastopom na prestižnem Montreux Jazz Festivalu, ki velja za enega najstarejših na svetu in obenem enega najprestižnejših. V Švici so obiskovalce navdušili s priredbami pesmi skupine Depeche Mode.

vir: www.rtvslo.si
www.bigbandkk.si

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza