BOGDAN SOBAN





Bogdan Soban je bil rojen v Vrtojbi pri Gorici, kjer danes živi in ustvarja. Je eden najvidnejših, mednarodno uveljavljenih predstavnikov svojevrstne umetnosti, imenovane »generative art« (generativna umetnost). V njej sobivata skrivnost optičnega nagovora in informacijske tehnologije.

Bogdan Soban razvija zapletene programske algoritme in matematične formule, ki ustvarjajo vedno nove in nepredvidljive računalniške podobe. Z njemu lastno likovno senzibiliteto iz množice izbere tiste, ki ga osebno nagovorijo, ki so likovno zanimivi in ustrezajo likovni sintaksi ter širijo sporočilo tudi na gledalca. Vizualno jih »zamrzne« oz. natisne na slikarsko platno in s tem vpne v klasični, tradicionalni svet slikarskih podob. Razstavlja jih na številnih samostojnih razstavah, prav tako pa prireja projekcije, objavlja članke in različne tekste z namenom širitve osnovne ideje tovrstne ustvarjalne metode.

V procesu, ki se iz matematičnih sfer seli v vizualne, je potreben računalnik – posrednik, vmesni člen, ki mu omogoča imaginaren zapis prenesti v realno podobo. V stvaritev, ki z barvami, črtami, ploskvami, prostori, svetlobami govori likovni jezik. Preprosto, to so slike, katerih kompozicijo lahko analiziramo, v njih določimo odnose, razmerja, odkrivamo pravila in zakonitosti. Za Sobana pa predstavljajo vznemirljivo kreativno potovanje po sferah znanosti, ki je študijsko poglobljeno in raziskovalno. Njegove računalniško ustvarjene podobe segajo od abstraktnih zapisov do asociativno zaznavnih vsebin, vezanih na mikro in makro kozmos, pa vse do portretnih upodobitev človeka. V zadnjem času ga še posebej zanima zanikanje digitalnega porekla slike in »posnemanje« sledi čopiča. Njegova predstavitev v Prulčku pa bo segla tudi na področje vizualizacije glasbe.

Anamarija Stibilj Šajn
 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza