LOJZE KALINÅ EK




Lojze Kalinšek je ustvarjalec, ki se giblje v mednarodnem prostoru, saj je s svojo ustvarjalnostjo prekrişaril Evropo, segel od Avstrije, Hrvaške, Nemčije, Madşarske, Finske, Turčije, Romunije pa do drugih drşav, bil tudi v Rusiji, Egiptu, celo v Indiji, ZDA in še marsikje. Njegov kreativni izbor je razčlenjen med slikarstvo, fotografijo, oblikovanje in celo modeliranje s kiparskimi materiali. Svoja znanja in izkušnje prenaša iz enega likovnega medija na drugi, pa tudi na mlade rodove, saj se predano posveča pedagoškemu poklicu.

V tem Å¡irokem spektru delovanja lahko vedno znova občudujemo avtorjev smisel za raziskovanje in eksperimentiranje, kar mu omogoča tudi izjemno poznavanje najrazličnejÅ¡ih materialov, tako strogo slikarskih kot povsem nekonvencionalnih. Za njegovo likovno delovanje sta značilni odprtost in vedoÅŸeljnost, ustvarjalno poigravanje in izjemno domiselno intimistično preigravanje nekaterih tradicionalnih tem. Najpogosteje jih zajema iz zgodovine in mitologije ter jih z njemu lastno osebno razumljeno prispodobo odpira in udejanja v likovno podobo. V daljnem in preteklem najde ustvarjalni impulz, ki ga odene v privlačno, sodobno in avtorsko prepričljivo zasnovano varianto motivike. Osebno, individualno ÅŸivljenje njegovih likovnih del ni le v likovno-formalnih prijemih in reÅ¡itvah, temveč v nenehno prisotnem vsebinskem ozadju. To namreč predstavlja večno slikarjevo razmiÅ¡ljanje o odnosu med ÅŸensko in moÅ¡kim. Iz te konfrontacije se v posameznih slikarjevih ciklih rojevajo raznolike likovne predstave, ki to »večno« dvojico duhovno ali telesno povezujejo v neločljivo celoto.

Njegova razstavljena dela so ustvarjena po principu kolaÅŸa oz. asamblaÅŸa (»assemblage«), predstavljajo pa avtorjevo parafraziranje z začetki človekovega ustvarjalnega samozavedanja.

 Anamarija Stibilj Å ajn






Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza