Lazaro / Cubria - tradison

Glasba Ariela Cubrie je spoj razlicnih zvrsti; od jazza, popa, rocka do bolera in glasbe njegove rojstne domovine, Kube. Leta 1988 je prvic predstavil svojo avtorsko glasbo na Festivalu mladih kantavtorjev v Havani. Kmalu za tem je zacel delovati tudi kot profesionalni kitarist, kar mu je omogocilo, da je sodeloval se v projektih drugih glasbenikov, kar vzporedno s svojimi lastnimi projekti pocne se danes.

Na Kubi sodeloval s stevilnimi osebnostmi s podrocja glasbe, kot so: Fernando Alvarez, Pio Leyva, Omara Portuondo, Ana Martin, Frank Delgado, jazz zasedba Perspectiva, Yasek Manzano, Javier Salva in drugi… Leta 1998 se je preseli v Madrid, kjer je sodeloval kot kitarist in aranzer na snemanjih in turnejah razlicnih glasbenikov kot so: Gloria Gaynor (ZDA), Marta Sanchez (Spanija), Snowy White/Pink Floyd (Velika Britanija), Gema Corredera (Kuba), Betty Missiego (Peru), Olga Guillot (Kuba), Nuno Dacamara Pereira (Portugalska), Rita Irasema (Spanija), Inma Serrano (Spanija), Rosalia Royo (Spanija), Una McNoon (Velika Britanija), Piruchi Apo (Guinea Ecuatorial) med drugimi. S svojo glasbeno skupino, ki izvaja "latin smooth jazz", je igral po celi Spaniji ter v drugih mestih po svetu (New York, London, Buenos Aires, Lizbona, Oporto, Nica, Ljubljana, Havana,…).

Leta 2005 je kot kitarist sodeloval v znamenitem musicalu "El hombre de la mancha" v Teatru Calderon v Madridu. Istega leta je napisal originalno glasbo za spansko verzijo gledaliske predstave "Ana en el tropico" (nagrada Pulitzer 2003). Predstava, ki jo je reziral Nilo Cruz je bila premierno uprizorjena v Teatru Alcazar v Madridu in je nato gostovala po najpomembnejsih gledaliscih sirom spanskega polotoka. Z omenjenim delom je bil nominiran za spansko gledalisko nagrado MAX za najboljso originalno glasbeno partituro v letu 2005.

Med leti 2007 in 2010 je zivel v Buenos Airesu, kjer je delal predvsem kot studijski glasbenik v raznovrstnih projektih ter snemal svoj prvi solisticni CD "Lo que vale de ti". Na zgoscenki sodelujejo glasbeniki iz razlicnih delov sveta, med katerimi velja omeniti ameriskega pianista in skladatelja Boba Telsona (nominiran za Oskarja za glasbo v filmu Bagdad cafe). Od leta 2011 zivi in dela v Ljubljani, kjer je ustanovil dve glasbeni zasedbi: LATINTENT (latin jazz) in VIVARACHA (afrokubanska glasba) s katerima je zelo aktiven na slovenski glasbeni sceni, kot tudi z jazz triom CUBRIA TRIO.

 Med sodelovanji s slovenskimi glasbeniki velja vsekakor omeniti sodelovanje s skladateljem in violinistom Vladom Batisto, kjer je kot solist simfonicnega orkestra snemal Batistovo avtorsko glasbo za dokumentarni film "LIPICA" reziserke Maje Kirar ter glasbo dokumentarnega filma "BATANA" reziserja Jadrana Sterleta v produkciji RTV Slovenija. Sodeloval je tudi s pesnikom in skladateljem Andrazem Policem, s pevko in flautistko Tinkaro Kovac, s harmonikasem Juretom Torijem, s pevko in violoncelistko Andrejko Mozina, s hrvasko latino zasedbo Cubismo, in mnogimi drugimi.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza