Predrag Szilvassy

PREDRAG.SZILVASSY.jpg

Predrag Szilvassy, slikar, pa tudi oblikovalec in glasbenik, avtor, ki ga motivno zapeljuje podoba ženske. Ta v najnovejših delih živi postmodernistično življenje. Njegova izbranka je oblikovno samosvoja pričevalka zunanje lepote, razkrite v obliki akta, in avtorjeve intimne ikonografije. Emotivni in senzualni odnos do ženskega lika preliva v govorico likovnega opisovanja in izražanja z obilico vsebinske širine, kot tudi likovne domišljije.

Vizualizacija je podprta z uporabo mešane tehnike, v kateri medsebojno komunicirajo barve, linije, oblike in kolažne aplikacije, celoto pa zaznamuje strukturalno naglašena »koža« slike. V ritmični ubranosti likovnega dogajanja, v želji po harmoniji in uglašenosti, si Szilvassy prizadeva za vzpostavitev tistih kvalitet, ki pripadajo tudi umetnosti glasbe.

Avtor se odloča za značilno oblikovno redukcijo. Skozi plamtenje slikarjevih čustev se razpira interpretativni lok de-formacij ženskega telesa, ki v obliki domiselnih sestavljanj preigravajo različne možne sheme. Figura v življenje vstopa s tekočo risbo, s suvereno konturo, s katero avtor v grobem sledi proporcem človeškega telesa ter se odloča za izvirne drzne predelave njene pojavnosti, s katerimi si prizadeva za svojstvenost kot tudi za objektivizacijo dinamike.

Na slikah Predraga Szilvassyja biva Eros, izražen skozi motiv ženske, kot tudi večnega dialoga med žensko in moškim, posredno pa odseva celo v izjemnem ustvarjalnem vitalizmu.

Anamarija Stibilj Šajn

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza