istRaNbuL

DSC_0161c.jpg

Istranbul je mnogoštevilna zasedba mladih glasbenikov, ki sicer sodelujejo z raznimi slovenskimi glasbenimi skupinami različnih zvrsti, ki jih kombinirajo in združujejo v tej pisani zasedbi. Izbirajo glasbo, ki predstavlja naše korenine, tako slovenske kot tuje, ter jo poustvarjajo na idejno svež in instrumentalno pisan način. Spajajo slovenske (istrske, prekmurske in druge) in tuje (turške, ruske, makedonske, portugalske, …) ljudske glasbene prvine, ki jih kombinirajo s sodobnimi izvajalskimi praksami in tako ustvarjajo napeve, ki vas popeljejo daleč nazaj čez preteklost v sedanji trenutek, ki spominja na prihodnost.

Novi projekt…
Zamisel za novi album in izbor skladb so člani istRaNbuLa pripravili konec leta 2013, prve dni novega pa so zakorakali v njihov improvizirani studio ter od 3. do 5. januarja 2014 kar nekajkrat preigrali skladbe za svojo ploščo.

Skladbe na ploščku sestavljajo slovensko-tujo lazanjo, ki se, tako kot se spodobi, začne in konča doma, v Istri. Vmes je mogoče najti seveda turške, tokrat dve dolgi klasični preoblečeni v zahodnejše odtenke. Posebnost je ruska Katjuša, ki ji je istRaNbuL nadel »panevropsko« preobleko. Glasbeniki so si dovolili tudi skok čez lužo, da bi pokazali, da so res povsod doma. Srčiko zvočne lazanje pa so namenili polifonemu konglomeratu SLOnga, za katero računajo, da bo postala hit predvsem med slovenskim občinstvom, tam, enkrat sredi trde zime. Posebna gostja je poskrbela tudi za »bonus« komad, a kdo to je, naj ostane presenečenje! Prav vsak od 13-ih na ploščku sodelujočih pa je z mislijo na poslušalce lastnopisno ovekovečil besedila skladbic na ploščku, da se jih bo lahko skupaj v en in na glas prepevalo.

SODELUJOČI MUZIKANTI

Aleš Zorec: bobni + činele
Aljoša Struga: kontrabas, el. bas kitara
Jan Jarni: kitara, tolkala, vokal
Jan Meznarič: pozavna, rainstick, vokal
Jani Turk: bariton
Luka Kuhar: cajon, bongos, tolkala
Maja Bjelica: vokal, tolkala
Miha Jejčič: vokal, tolkala
Nuša Ofentavšek: vokal
Robert Mušič: vokal
Sandi Štor: trobenta
Urška Forštnarič: vokal
Žiga Fabbro: klarinet, zurna, melodika, galeb, vokal

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Urbani avgust

Dnevi jazza